NA OPEN A TURNIRU PRESUDILO ISKUSTVO A NA OPEN B TURNIRU MLADOST

urednik 12 jula, 2015 0
NA OPEN A TURNIRU PRESUDILO ISKUSTVO A NA OPEN B TURNIRU MLADOST

U hotelu „Petrus“ u Paraćinu je, od 3-10. jula 2015. godine, održan 8. Međunarodni šahovski Festival „Sportsko leto 2015“. Organizator ovog događaja bio je Omladinski šahovski klub „Paraćin“ uz pomoć Sportskog saveza opštine Paraćin, Šahovskog saveza centralne Srbije i Turističke organizacije opštine Paraćin.
Glavna manifestacija Festivala bilo je Međunarodno prvesntvo centralne Srbije (OPEN A i OPEN B), dok je kao prateća manifestacija održan 11. Memorijalni rapid turnir „Uroš Dinić“.
Iako je prepoznatljiv trend opadanja broja igrača na većini otvorenih šahovskih turnira u Evropi, to izgleda ne važi za prestonicu srpskog šaha, mali grad na Crnici, popularno nazvan „Srpski Linares“, obzirom da je ove godine oboren rekord po broju takmičara. Ovogodišnje Međunarodno prvenstvo centralne Srbije okupilo je rekodnih 254 igrača (115 na OPEN A i 139 na OPEN B turniru). Među takmičarima bilo je 86 igrača iz 18 stranih federacija sa 3 kontinenta. Što se tiče šahista sa najvišim titulama, igralo je 11 velemajstora i 13 internacionalnih majstora. Na 11. Memorijalnom turniru „Uroš Dinić“ takođe je oboren rekord, obzirom da je nastupilo čak 136 igrača (20 više nego 2014. godine).
I ovogodišnju manifestaciju obeležilo je puno sitnih detalja koji ovaj turnir izdvajaju od drugih i koji su jedan od važnijih razloga zbog čega u Paraćin svake godine dolazi sve više ljudi. Organizacija takmičenja bila je besprekorna a satnica je poštovana bez ijednog minuta kašnjenja. Svi takmičari su dobili poklone od organizatora (blok, olovka, upaljač, razglednice Paraćina i fotografiju sa memorandumom Festivala). 16 prvih partija sa OPEN A turnira prenošeno je uživo putem interneta a partije su prenošene na svim najznačajnijim svetskim šahovskim serverima (Chessbase, ChessBomb, ChessArena …) kao i putem aplikacija za Android telefone (FollowChess, Argedrez …). Zvanični veb sajt Festivala www.paracinchess.rs radio je besprekorno i na njemu je moguće pronaći veliki broj fotografija, video materijala, preuzeti partije u PGN formatu itd.
Kao što je to uobičajena praksa u Paraćinu, obzirom da na turnir dolazi veliki broj gostiju iz inostranstva, ali i iz svih krajeva Srbije, iskorištena je prilika da se svim zainteresovanim takmičarima i njihovim pratiocima pokažu turistički potencijali opštine Paraćin. Organizovane su dve besplatne ekskurzije na kojima smo obišli manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Lešju, manastir Sveta Petka u Izvoru, turističko izletište Grzu, manastir Ravanica, manastir Sv. Sisoje i turističko izletište Sisevac.
Inače, zanimljivo je da je kompanije Chessbase odlučila da se kao donator uključi u šahovski Festival u Paraćinu i poslala je određenu količinu svojih proizvoda, kao i vaučere za online kupovinu Chessbase proizvoda, a sve u ukupnoj vrednosti od preko 800 EUR. Donacija je upotrebljena u vidu raznih specijalnih nagrada na oba turnira.
Na ceremoniji svečanog zatvaranja i dodela nagrada, nagrade najboljima na OPEN B turniru uručio je Momčilo Milutinović, član UO OŠK „Paraćin“, a na OPEN A turniru Dalibor Mitić, član Opštinskog veća opštine Paraćin.

Takmičarski deo na OPEN A turniru obeležilo je iskustvo. Proslavljeni srpski velemajstor Branko Damljanović pružio je najsigurniju igru, osvojio je 7,5 poena i ponovio uspeh koji je u Paraćinu napravio 2010. godine. Pred nastup za reprezentaciju Srbije na prvenstvu Evrope, raduje i dobra igra GM Nikole Sedlaka. Nikola je bez poraza sa 5 pobeda i 4 remija, sa 7 osvojenih poena zauzeo 2. mesto. Od 3-11. mesta nalazi se grupa igrača sa po 6,5 poena, ali je najbolje dodatne kriterijume imao IM Daniel Howard Fernandez (ENG), kome je vrlo malo falilo za osvajanje velemajstorske norme.
Svi igrači sa 6,5 i više poena dobili su redovne novčane nagrade, dok su specijalne nagrade dobili:
WFM Victoria Radeva (BUL), kao najbolje plasirana šahistkinja,
IM Srđan Cvetković (SRB), kao najbolje plasirani nenagrađeni veteran,
FM Vladimir Sergeev Petrov (BUL), kao najbolje plasirani nenagrađeni igrač do 18 godina
FM Dejan Branković (SRB), kao najbolje plasirani predstavnik OŠK „Paraćin“ i
Kirill Tselskovskiy (RUS), kao najbolje plasirani igrač do rejtinga od 2300 poena.
Norma za titulu internacionalnog majstora na ovom turniru ispunili su Mihalo Radovanović iz Srbije i Kirill Tselskovskiy iz Rusije.
Organizator je na OPEN A turniru dodelio i 3 specijalne nagrade (u vidu Chessbase proizvoda) trojici najmlađih učesnika, rođenih 2003. godine a to su FM Kagan Aydincelebi (TUR), CM David Gavrilescu (ROU) i Kaan Kucuksari (TUR).
Ukupni nagradni fond na OPEN A turniru iznosio je 600.000 dinara.

Kompletnu statistiku OPEN A turnira možete pogledati ovde>>>

Na OPEN B turniru pobedila je mladost! Turnir su svakako obeležili mladi lavovi, 11-godišnji Beograđanin Luka Budisavljević i 13-godišnji Bojan Maksimović iz Banjaluke (BIH). Oni su osvojili po 7,5 poena i za čitav poen nadmašili grupu od čak 16 igrača sa po 6,5 poena.
10 prvoplasiranih dobilo je novčane nagrade a specijalne nagrade dobili su:
Maša Maksimović (BIH), kao najbolje plasirana nenagrađena šahistkinja,
Momčilo Rajić (SRB), kao najbolje plasirani nenagrađeni veteran,
Marko Kostić (SRB), kao najbolje plasirani nenagrađeni igrač do 18 godina i
Milorad Milojević (SRB), kao najbolje plasirani predstavnik OŠK „Paraćin“
Pored pomenutih novčano nagrađenih igrača organizator je medaljama i poklon paketima nagradio i po troje prvoplasiranih dečaka i devojčica u grupama do 12 i do 18 godina.
Tiutule majstorskog kandidata osvojili su: Bojan Maksimović (BIH), Asbjorn Tomte (NOR), Petar R Petrović (SRB) i Andrej Šuković (MNE). Prvu kategoriju osvojili su Maša Maksimović (BIH) i Milorad Milojević (SRB), dok je drugu kategoriju osvojio Dragan Matić (SRB)
Ukupni nagradni fond na OPEN B turniru iznosio je 190.000 dinara.

Kompletnu statistiku OPEN B turnira možete pogledati ovde>>>

Kompletnu statistiku 11. Memorijalnog turnira „Uroš Dinić“ možete pogledati ovde>>>

Sudijski kolegijum radio je u sledećem sastavu: IA Saša Jevtić, vrhovni sudija, IA Nebojša Baralić, zamenik vrhovnog sudije (OPEN A), IA Dominique Dervieux (FRA) i IA Nataša Savić, sudije OPEN A turnira, FA Nebojša Radosavljević, zamenik vrhovnog sudije (OPEN B), NA Tanja Stojković, NA Bojan Lukić i pomoćni sudija Dejan Miletić, sudije OPEN B turnira. Direktor Festovala bio je Radoje Marinković.

Na kraju treba samo reći da su šahovski radnici iz Paraćina još jednom dokazali svoj primat u organizaciji masovnih šahovskih događaja na ovim prostorima i da je Paraćin ostao grad crno-belih figura.

Komentarisanje je onemogućeno.