OŠK „Paraćin“ osvojio Kup ŠS centralne Srbije za 2015. godinu

urednik 4 maja, 2015 0
OŠK „Paraćin“ osvojio Kup ŠS centralne Srbije za 2015. godinu

U hotelu „Zvezda“ u Vrnjačkoj Banji, od 1-3. maja održana je Finalna faza Kupa ŠS centralne Srbije za 2015. godinu. Na Finalnom delu nastupilo je 17 klubova od planiranih 18 jer se ŠK „Morava“ iz Velike Plane nije pojavio na takmičenju.

Iako su važili za glavne favorite, mlada ekipa Omladinskog šahovskog kluba „Paraćin“ imala je dostojne konkurente i do poslednjeg kola vodila se velika borba oko pobednika ovog takmičenja. Međusobni duel između OŠK „Paraćin“ i ŠK „Čast i Slava“ iz Pirota (koje je predvodio odlični velemajstor iz Bugarske, Aleksandar Delčev) završen je u 5. kolu posle velike borbe nerešeno 2:2. U preostala 3 kola mlada ekipa Omladinskog šahovskog kluba „Paraćin“ ostvarila je sve tri pobede, savladavši ŠK „Kablovi“ iz Jagodine sa 4:0, ŠK „Borac“ iz Čačke sa 2,5:1,5 i ŠK „Loznica Grad“ sa 3:1 i tako ipak opravdala ulogu favorita i osvojila šampionski pehar.

Za još jedan uspeh u nizu koji je postigao OŠK „Paraćin“ zaslužni su IM Milan Zajić, FIDE majstori Dejan Branković, MIlan Dezelin i Saša Jevtić te mlade snage Nikola Radovanović, Uroš Cvetanović i Vuk Đorđević. Uroš Cvetanović sa 7 poena iz 8 partija i Vuk Đorđević sa 6,5 poena iz 7 partija ujedno su i najuspešniji pojedinci celog takmičenja.

Ovim trijumfom ponovljen je uspeh koji je ovaj klub ostvario u Kup takmičenju 2014. godine i potvrđeno je da je, ako se u obzir uzmu svi aspekti rada jednog šahovskog kluba, OŠK „Paraćin“ najbolji klub na teritoriji centralne Srbije.

Četiri provplasirane ekipe izborile su plasman na Finale Kupa Srbije (Kup „Svetozara Gligorića“) koje se održava od 16-22. maja u Kraljevu.

Konačan plasman:
1. OŠK „Paraćin“ 22 meč boda i 25,5 poena
2. ŠK „Čast i Slava“, Pirot 20 (23,5)
3. ŠK „Progres“, Pirot 17 (20)
4. ŠK „Svitanja“, Niš 16 (20)
5. ŠK „Borac“, Čačak 16 (18)
itd.
Kompletnu tabelu pogledajte ovde >>>

Od ostalih ekipa iz Pomoravskog okruga, ŠK „Kablovi“ iz Jagodine su do poslednjeg kola bili u šansi da se plasiraju na Finale Kupa Srbije, ali su usled poraza u poslednjem kolu od ŠK „Čast i Slava“ iz Pirota, završili na solidnom 7. mestu sa 14 meč bodova i 18,5 poena.
ŠK „Paraćin“ je igrao sa dosta slabim sastavom pa je takmičenje završio na 16. mestu.

Komentarisanje je onemogućeno.