IN MEMORIAM Miroslav Milenković – Bone (1933 – 2015)

urednik 22 februara, 2015 0
IN MEMORIAM Miroslav Milenković – Bone (1933 – 2015)

Iz Ćuprije je stigla veoma tužna vest. U subotu 21. februara, napustio nas je, profesor Francuskog jezika u penziji, legendarni Miroslav Milenković – Bone, najveće ime ćuprijskog šaha.

Miroslav Milenković – Bone rođen je 1933. godine u selu Vitance u opštini Despotovac. Šah je zavoleo igrajući za vreme školovanja u Ćupriji i u Beogradu. Iako je imao „samo“ titulu majstorskog kandidata, važio je za jednog od najboljih igrača sa ovih prostora. U toku svoje igračke karijere pobeđivao je mnoge poznate igrače. među kojima i velemajstore Šahovića, Abramovića, Barlova, Marjanovića, Rajkovića, Martinovića, Vukića, Kneževića, Stanimira Nikolića i druge. Među najznačajnjim uspesima su majstorski rezultati ostvareni na turnirima u Fancuskoj, Italiji i Bugarskoj, a takođe i 4. mesto na međunarodnom turniru u Borovu 1985. godine. Pedesetih godina prošlog veka, dva puta mu je pošlo za rukom da postane prvak Pariza. Više puta je bio prvak Ćuprije, pobednika otvorenih turnira u Jagodini i Paraćinu itd.

Šahovski klub u Ćupriji već više godina nosi naziv ŠK „Radnički – Bone“ a entuzijasti iz ovog grada već skoro čitavu deceniju organizuju u Ćupriji brzopotezni turnir pod nazivom „Bonetu u čast“.

Odlazak Miroslava Milenkovića – Boneta predstavlja nenadoknadiv gubitak za pomoravski šah.

Komentarisanje je onemogućeno.