IM Milan Zajić osvojio prvo mesto na OPEN-u u Plovdivu i drugu GM normu

urednik 11 februara, 2015 0
IM Milan Zajić osvojio prvo mesto na OPEN-u u Plovdivu i drugu GM normu

IM Milan Zajić, član Omladinskog šahovskog kluba „Paraćin“, ostvario je fenomalan rezultat osvojivši prvo mesto na  37. Otvorenom prvenstvu Bugarske u šahu – Memorial „Gerogi Tringov“ 2015. održanom u Plovdivu od 1-7. februara. Ovim rezultatom MIlan je osvojio i drugu velemajstorsku normu i Srbija neće još dugo da čeka pa da dobije svog najmlađeg velemajstora.

Iako su čak četvorica igrača nakon 9 kola sakupila po 7,5 poena Milan je ipak zasluženo prvi jer je do samog kraja vodio na turniru i igrao sa prvom trojicom nosioca po rejtingu, pa je i imao najbolje dodatne kriterijume.

U 9. kolu Milanov protivnik, iskusni rumunski velemajstor Vladislav Nevednichy (2557), ušao je u partiju sa namerom da igra na pobedu. Međutim, Milan je ponovo bio na visini zadatka. Kada se većini posmatrača činilo da polako gubi plan i da zapada u teškoće, Milan je pronalazio sjajne poteze i na kraju čak u jednom momentu i stajao bolje. Međutim, ukazanu priliku nije propustio i rumunski velemajstor je morao da se saglasi sa remijem. To je značilo veliko slavlje za sve nas jer se unapred znalo da će Milan sa remijem osvojiti prvo mesto.

Ne pamti se kada je neko proglašenje pobednika nekog turnira doživelo takve ovacije i aplauz kao što se to dogodilo danas u Plovdivu, kada je glavni sudija 37. Otvorenog prvenstva Bugarske u šahu IA Rumen Angelov objavio da je velika nada srpskog šaha IM Milan Zajić pobednik ovogodišenjeg Memorijala „Georgi Tringov“.

Milan je ovim svojim najznačajnijim uspehom, u seniorskoj konkurenciji, obradovao, ne samo članove i simpatizere svog kluba, već i celu šahovsku naciju. Sa velikim nestrpljenjem očekujemo njegove sledeće nastupe i pohod ka najvišoj šahovskoj tituli, a i dresu seniorske reprezentacije.

Na ovom turniru, učestvovalo je 289 igrača iz 16 zemalja a među njima i 14 velemajstora i 23 internacionalna majstora.

Kompletnu statistiku sa ovog takmičenja možete pogledati ovde >>>

Komentarisanje je onemogućeno.