ŠK Paraćin pobednik Kupa ŠS PO za 2018.godinu

Nebojša Radosavljević 17 aprila, 2018 0
ŠK Paraćin pobednik Kupa ŠS PO za 2018.godinu

 

Izveštaj sa Kvalifikacionog turnira za Kup Šahovskog saveza centralne Srbije

 

Dana 15. aprila 2018.g. održano je u selu Đurinac takmičenje u okviru kvalifikacija za Kup ŠSCS za područje Pomoravskog okruga, u organizaciji ŠSPO i ŠK Budućnost iz Đurinca. Učestvovalo je 8 ekipa: ŠK Paraćin, ŠK Radnički iz Svilajnca, OŠK Paraćin 2 iz Paraćina, NŠK Jagodina  iz Jagodine, ŠK Budućnost iz Đurinca, ŠK Jedinstvo iz Roande, ŠK MZ Glogovac i ŠK Radnik iz Bobova. Igralo se po FIDE pravilima za ubrzani šah, sa tempom igre od 15 min. po igraču. U prvom delu takmičenja igrano je po Bergerovom sistemu, a polufinale i finale po kup sistemu. Klubovi su podeljeni u 2 grupe od po 4 ekipe i nakon određivanja nosilaca grupa (za A grupu ŠK Praćin, a za B grupu NŠK Jagodina) i izvlačenja brojeva od strane ostalih ekipa, pristupilo se otvaranju turnira. Učesnike su pozdravili predstavnik domaćina Brana Živković i direktor turnira Tomislav Glišić, a glavni sudija turnira Đorđe Popović je igrače upoznao sa pravilima po kojima se turnir igra. Posle toga je počelo takmičenje, a rezultati po grupama su prikazani u tabelama A i B.

 

Grupa A – 

 

Grupa B – 

 

U polufinalu su se sastale prvoplasirana ekipa iz grupe A sa drugoplasiranom ekipom iz grupe B i prvoplasirana ekipa iz grupe B sa drugoplasiranom ekipom iz grupe A. Za plasman od 5.-8. mesta su takođe igrani mečevi po istom principu ukrštanja. Parovi i rezultati polufinala:

 1. ŠK Radnički – ŠK MZ Glogovac  2: 2
 2. ŠK Paraćin – NŠK Jagodina 4 : 0
 3. ŠK Budućnost – ŠK Jedinstvo  0 : 4
 4. ŠK Radnik – OŠK Paraćin2  0 : 4

 

Parovi i rezultati finala:

 1. ŠK Radnički – ŠK Paraćin  1 : 3
 2. NŠK Jagodina – ŠK MZ Glogovac  2 : 2
 3. OŠK Paaćin 2 – ŠK Jedinstvo 2,5 : 1,5
 4. ŠK Budućnost – ŠK Radnik 4 : 0

 

Konačan plasman je bio sledeći:

 1. ŠK Paraćin
 2. ŠK Radnički Svilajnac
 3. NŠK Jagodina
 4. ŠK MZ Glogovac
 5. OŠK Paraćin 2
 6. ŠK Jedinstvo Roanda
 7. ŠK Budućnost Đurinac
 8. ŠK Radnik Bobovo

 

U finalu je u meču za prvo mesto između ekipa iz Svilajnca i Paraćina vođena zanimljiva i neizvesna borba do samog kraja, jer se ekipa iz Svilajnca pokazala kao veoma jak protivnik (u grupi je pobedila Paraćince). Na kraju je ekipa ŠK Paraćin zasluženo slavila pobedu sa 3:1. Na prvoj tabli je FM Dragan Dinić protiv Ilić Nikole žrtvom figure realizovao pozicionu prednost koju je imao: završetak partije

Posle završetka finalnih mečeva, a pre početka svečanog ručka za sve učesnike turnira, pristupilo se proglašenju pobednika, dodeli pehara, nagrada i zahvalnica od strane organizatora. Tri prvoplasirane ekipe su stekle pravo nastupa na Kupu ŠS CS koji će se održati u Kragujevcu od 29.04. do 2. 05.2018.

Turnir je protekao bez incidenata, viđeno je mnogo zanimljivih partija, bilo je dosta mladih igrača, a domaćin se pokazao kao dobar organizator.

 

Ekipa pobednika, ŠK Paraćin, nastupala je u sledećem sastavu: Dragan Dinić, Radojković Stefan, Petrović Petar, Janković Milan, Grozdanović Anastasija i Dinić Vojislav.

Više fotografja na linku: FOTO

 

 

Sudijski posao je veoma uspešno odradio FM Đorđe Popović,nacionalni sudija iz Ćuprije. Sudiji Popoviću se desio kvar na automobilu priliskom dolaska na takmičenje,ali to ga nije omelo da ovo takmičenje uspešno obavi.

Ljubazni domaćini na čelu sa Branom Živkovićem su na kraju turnira priredili ručak i osveženje za sve učesnike,bez ikakve kotizacije,čime je spuštena zavesa na ovu tradicionalnu manifestaciju. Naredni skup šahista Pomoravlja biće najverovatnije u Roandi na pojedinačnom seniorskom prvenstvu ŠSPO početkom avgusta.

FM Đorđe Popović,

sudija turnira

 

Napišite komentar »