Saša Jevtić

SJevtic

Saša Jevtić

Rođen je 31. 07. 1974. godine u Paraćinu. Početkom 2000. godine diplomirao je na građevinskom fakultetu u Nišu a potom je 2002. godine završio i postdiplomske studije u Bohumu u Nemačkoj. Građevinski fakultet u Beogradu mu je nostrifikovao diplomu iz Bohuma i dodelio zvanje magistra nauka.
Počev od 2003. godine radio je u Opštinskoj upravi u Paraćinu. Od februara 2005. godine radio je kao Šef Odseka za urbanizam a od juna 2008. godine postavljen je za Načelnika Odeljenja za urbanizam u Opštinskoj upravi u Paraćinu. Septembra 2012. godine imenovan je za direktora Turističke organizacije opštine Paraćin i na tom radnom mestu je do danas. Tečno govori engleski jezik i poznaje osnove nemačkog jezika.
Šahom se bavi, po raznim osnovama, od 1984. godine.
Kao igrač poseduje titulu FIDE majstora (FM) od 2009. godine.
Kao trener, najviše putem interneta, radi od 2004. god. U Pragu 2012. godine položio je ispit za titulu FIDE trenera (FT) i iste godine mu je FIDE priznala ovu titulu.
Kao šahovski sudija, sudio je veliki broj turnira a među najznačajnijima su Evropski klupski Kup 2011. god. u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, gde je sudio najjačim šahistkinjama današnjice, Pojedinačno prvenstvo Evrope, 2012. god. u Plovdivu u Bugarskoj, gde je imao tu čast da sudi na prvih 15 stolova, Prvenstvo Evrope za mlade, 2013. god. u Budvi u Crnoj Gori i 2. Grand Evropa OPEN, 2013. god. u Zlatnim Pjascima u Bugarskoj, koji predstavlja jedan od najjačih OPEN turnira u Evropi. Inače, nakon što je FIDE uvela obavezu polaganja ispita za titulu FIDE sudije, prvi je sudija iz Srbije koji je taj ispit položio (Rijeka, Hrvatska, 2010. god.). FIDE mu je 2012. godine priznala titulu međunarodnog sudije FIDE (IA).
Kao šahovski organizator, organizovao sam veliki broj šahovskih događaja, a najznačajniji je svakako Međunarodni OPEN turnir u Paraćinu, koji se tradicionalno održava svakog jula i koji je postao po svim kriterijumima turnir broj 1 u Srbiji. Nakon položenog ispita putem interneta FIDE mu je 2013. god. priznala titulu međunarodnog šahovskog organizatora (IO).
Priznavanjem titule IO postao je prvi čovek iz Srbije, a među samo nekoliko u svetu, koji poseduje sve 4 titule FIDE (iz oblasti igranja, trenerskog posla, suđenja i organizovanja takmičenja).
Od osnivanja Omladinskog šahovskog kluba „Paraćin“, decembra 2009. godine, obavljao je dužnost predsednika kluba koji predstavlja jedan od najbolje organizovanih šahovskih klubova u Srbiji i koji je za svega 4 godine postojanja postigao veliki broj takmičarskih i organizacionih uspeha. OŠK „Paraćin“ je poznat kao nosilac svih aktivnosti koji su u poslednjih 4-5 godina doprineli prepoznavanju Paraćina, kao šahovskog grada.
Član je UO ŠS centralne Srbije od 2010. godine, a na Izbornoj skupštini ŠS centralne Srbije 2014. godine bio je kandidat za predsednika.