Radiša Todorović

RTodorovic

Radiša Todorović

Rođen 1944. god. u selu Vojska, opština Svilajnac, po zanimanju diplomirani ekonomista.
Svoju prvu takmičarsku šahovsku partiju odigrao je 1959. god. za ekipu svog sela u ligi tadašnjeg sreza protiv ekipe Bagrdana.
Završio je srednju hemijsko-tehnološku školu.
U toku 1967. god. zaposlio se u rafineriji „Ina Nafta“ u Lendavi, Slovenija i tada je počeo i da se aktivnije bavi šahom. Prvu kategoriju osvojio je na Prekmurskom pojedinačnom prvesntvu u Murskoj Soboti 1972. god. Obavljao je dužnost predsednika ŠK „Lendava“ od 1971-1979. god. Klub se takmičio u Drugoj ligi Slovenije – Istok.
1990. god. dolazi, kao predstavnik slovenačke firme Gorenje-Vatrostroj iz Lendave, u svoj rodni kraj gde stiče penziju, i danas živi.
U saradnji sa predsednikom Šahovskog saveza opštine Svilajnac, zajedno sa ljubiteljima šaha iz svog sela, u toku 2001. god. osniva ŠK „Sinđelić“ (kasnije ŠK „Sinđelić 02“). čiji je i danas predsednik. Već 2002. god. kao prvak Pomoravske lige klub ostvaruje plasman u III ligu CS – Istok.
U saradnji sa Osnovnom školom „Stevan Sinđelić“ osniva školu šaha, čiji polaznici ostvaruje zapažene rezultate, kako na pojedinačnim, tako i na ekipnim takmičenjima. U školskoj 2014/15 godini škola šaha u selu ima impozantnih 38 polaznika.